Isnin, Ogos 30, 2010

Kuih Seri Muka


BAHAN-BAHAN

Lapisan pulut:

170 g beras pulut – rendam semalaman

1 biji kelapa parut putih – ambil 180 ml pati santan dan 145 ml santan kemancar

2 helai daun pandan

sedikit garam

Lapisan atas:

40 g tepung gandum

165 g gula pasir

180 l pati santan

3 biji telur

35 ml air daun pandan pekat

CARA

  1. Panaskan pengukus.
  2. Masukkan pulut ke dalam loyang bersama santan cair, garam dan daun pandan. Kukus sehingga pulut masak. Tekan dan kukus semula.
  3. Kacau gula dan telur sehingga sebati dan masukkan santan
  4. Kacau hingga gula larut dan masukkan tepung. Masukkan air pandan dan kacau rata.
  5. Apabila sebati tapis adunan dengan kain maslin.
  6. Masukkan ke atas bahagian pulut yang telah ditekan dan kukus lagi.
  7. Pastikan api kukusan agark sederhana besar.
  8. Kukus sehingga lapisan atas tidak goyang lagi.
  9. Biarkan sejuk barulah dipotong.
  10. Hidangkan.

Pulut Panggang




BAHAN-BAHAN

170 g beras pulut – rendam semalaman

½ biji kelapa parut ( diambil 2 camca besar untuk inti, bakinya ambil 135 ml santan)

½ camca teh garam

2 helai daun pandan

8 helai daun pisang ( bersaiz 15 cmX13 cm setiap satu)

16 batang lidi yang panjangnya 2.5cm setiap satu

Inti:

60 g udang hidup – cincang halus

10 g / 1 camca besar udang kering – tumbuk halus

2 camca besar kelapa parut putih

1 ulas bawang putih }

4 ulas bawang merah }

½ batang serai dihiris halus } kisar halus

½ camca teh rata jintan manis }

2 biji cili merah }

serbuk kunyit

2 camca teh gula pasir

1 camca besar minyak

garam secukup rasa

CARA

1. Panaskan pengukus
2. Alas loyang dengan daun pandan, masukkan pulut yang telah ditoskan. Masukkan santan dan garam.
3. Kukus pulut hingga masak dan lembut.
4. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dn goreng hingga agak kering.
5. Masukkan kelapa dan bahan perasa. Goreng lagi sehingga hampir kering. Sesuaikan rasa dan angkat.
6. Bahagikan pulut keapda 6 – 8 bahagian.
7. Letakkan satu bahagian pulut atas daun pisang, leperkan dan letakkan intinya secara memanjang. Gulungkan ketat dengan semat kedua-duanya dengan lidi.
8. Buat begitu hingga pulut habis.
9. Grilkan sehingga garing
10. Hidangkan selepas dikemaskan dengan menggunting daun dikedua-dua belah.

Kuih Cucur Badak



BAHAN-BAHAN

1 biji keledek putih sederhana besar

30 g tepung gandum } diayak

30 g tepung ubi } diayak

¼ camca the garam

minyak untuk menggoreng

Inti:

75 g udang basah

30 g udang kering

2 camca besar kelapa parut putih

2 ulas bawang merah

1 hiris halia

½ biji cili merah

2 biji cili kering } goreng

1 potong kunyit basah } tanpa

½ camca the jintan manis } minyak

½ camca the garam

1 camca the dula

2 camca sedang minyak

2 batang serai

CARA

  1. Siapkan keledek. Bersihkan keledek ( tidak perlu membuang kulitnya ) dan rebus hingga empuk. Bila sudah empuk, tos dan biarkan sejuk.
  2. Siapkan rempah-rempahnya:

a) Goreng cili kering, kunyit dan jintan. Tumbuk rempah yang digoreng sehingga halus.

b) Bersihkan bawang dan serai dan hiris dan ditumbuk lumat. Mayang cili merah

  1. Sediakan bahan intinya. Bersihkan udang, buang kulitnya dan potong dadu. Tinggalkan sebanyak 8 sekor udang ( jangan buang kulitnya ) untuk hiasan. Untuk udang kering, bersihkan dan rendam, dan toskan airnya kemudiah tumbuk sampai halus.
  2. Masakkan intinya:

a) Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan pes rempah yang ditumbuk. Goring hingga berbau. Kemudian masukkan udang, kelapa parut, seraidan bawang yang telah dimayang.

b) Masukkan garam secukup rasa dan goreng sehingga intinya hampir kering. Sejukkan ke dalam pinggan.

  1. Sediakan doh untuk kulit cucur badak.

a) Buangkan kulit dan lecek keledek. Masukkan tepung yang telah diayak dan garam.

b) Uli adunan itu supaya doh sebati dan pejal. Canai doh dan bentukkan doh seperti sosej dan bahaikan kepada 8 bahagian yang sama besar.

c) Canaikan tiap-tiap satu seupaya menjadi bulat dan pipihkan di tengah doh hingga menjadi bentuk sebuah mangkuk. Isikan inti kelapa ke dalam doh ini dan tutup dengan cermat.

  1. Bentukkan kuih itu dari sebelah atas mangkuk dan hiaskan atasnya dengan udang.
  2. Goreng dengan minyak panas sehingga kuning.
  3. Toskan sebelum dihidang dengan pinggan bujur. Hiaskan dengan cili gulung.

Kuih Ondeh - ondeh Keledek


BAHAN-BAHAN

1 buku keledek saiz sederhana – rebus sehingga empuk.

30 g tepung ubi

30 g tepung gandum

1 -2 camca besar air pandan pekat

¼ kepng gula melaka – dicincang

½ camca besar gulapasir

3 camca besar kelapa parut – dibuang kulit arinya

sedikit garam

8 helai daun pisang bersaiz 3 inci x 5 inci untuk dibuat kelongsong

CARA

  1. Sediakan keledek. Berus keledek, rebus dengan kulitnya sehingga masak.
  2. Cincangkan gula melaka dan campurkan rata-rata dengan gula pasir untuk dijadikan inti.
  3. Campur dan gaulkan sedikit garam dengan kelapa parut putih rata-rata.
  4. Buangkan kulit keledek da lecekkan keledek dalam mangkuk adunan.
  5. Campukan tepung dan air pandan pada keledek yang dilecek. Gaul rata supaya menjadi doh yang kental.
  6. Sediakan air untk merebus dalam periuk. Masak air anggaran ½ periuk.
  7. Gelekkan doh di atas papan canai hingga menjadi sosej panjang dengan diameter ½ inci dan kerat menjadi keratan kecil sama besar.
  8. Bentukkan tiap-tiap sekeping menjadi bulat kemudian ratakannya sedikit dan masukkan adunan gula melaka ke dalamnya, bungkus gula dan golekkannya supaya menjadi bulat semula. Buat seperti ini sehingga habis semua doh.
  9. Masukkan dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan air.
  10. Toskan dengan senduk berlubang dan golekkan ke dalam kelapa yang bergaram.
  11. Hidangkannya dalam kelongsong atau bakul daun pisang.

Kuih Kasui



BAHAN-BAHAN

120 g tepung gandum

140 ml sirap ( daripada 150g gula melaka + 20 g gula pasir + 2 camca besar air dan 1 helai daun pandan )

140 ml air sejuk

140 ml air panas

¼ camca teh kapur sirih bancuh dengan 3 camca sedang air

4 camca besar kelapa parut putih gaul dengan sedikit garam halus

CARA

  1. Panaskan pengukus. Buat sirap dan tapis
  2. Bancung tepung dengan air sejuk, sirap dan kacau rata. Masukkan air panas dan air kapur. Jika bergentel tapiskan.
  3. Panaskan loyang dalam pengukus.
  4. Masukkan adunan dan kukus sehingga masak.
  5. Biar betul-betul sejuk barulah dipotong
  6. Tabur kelapa dan hidangkan

Kuih Dadar Manis ( Kuih Gulung)


BAHAN-BAHAN

125g tepung gandum

220ml air + 1cams jus daun pandan yg pekat

1 biji telur

sedikit garam

sedikit pewarna hijau

1camb minyak utk menggoreng

INTI KELAPA:

¼ biji kelapa parut putih

½ keping gula melaka-dicincang

½camt tepung kanji+1camt air

secubit garam

1camb gula pasir

1helai daun pandan

CARA

  1. Cairkan gula melaka&gula pasir.Masukkan garam,kelapa dan daun pandan.
  2. Masak seketika,masukkan bancuhan tepung kanji dan masak lagi sehingga kering.
  3. Angkat dan sejukkan di dalam pinggan.
  4. Sediakan batter dengan mengadun telur,air,garam dan jus pandan.
  5. Rehatkan sebentar.
  6. Panaskan kuali leper atas dapur lenserkan minyak,masukkan ¾ batter ke dalam kuali leper.Angkat kuali dan pusingkan supaya batter sama rata.
  7. Biarkan masak sehingga lekang dan sedikit kekunigan di bahagian bawahnya.
  8. Angkat dan letakkan dadar di atas dulang.
  9. Letakkan inti di tengah dadar secara memanjang,lipat sedikit pada kedua belah tepinya dan gulung dengan kemas
  10. Hidangkan.

Kuih Cara Manis



BAHAN-BAHAN

100g tepung gandum

200ml susu/santan + jus daun pandan yang pekar

1biji telur

garam

INTI:

2camb gula pasir

CARA

1. Sediakan batter dengan menggunakan telur,santan/susu,garam dan jus pandan.
2. Rehatkan sebentar.
3. Panaskan acuan atas dapur,lenserkan lemak,masukkan batter dalam acuan biarkan sekejap.
4. Masukkan inti-1/2 camt gula pasir di tengah kuih cara dan tutupkan acuan.
5. Angkat bila masak.

Kuih Cara Berlauk


BAHAN-BAHAN

100g tepug gandum

200ml susu/santan + pewarna kuning

1biji telur

garam

INTI:

50g udang hidup/daging cincang

1ulas bawang merah

½ ulas bawang putih

1camt rempah kari daging-jadikan pes

sehiris halia

1camb minyak

HIASAN:

½ cili masak-dadu halus

1helai daun bawang-mayang halus

CARA

  1. Sediakan batter dengan mengadun telur,santan./susu,pewarna kuning dan garam.
  2. Rehatkan sebentar.
  3. Panaskan minyak,tumis bawang merah+bawang putih serta masukkan rempah kari,kacau hingga garing.
  4. Masukkan daging,garam,gula,sesuaikan rasa.Masak hingga kering dan angkat.
  5. Panaskan acuan atas dapur,lenserkan lemak,masukkan batter dalam acuan.
  6. Masukkan inti dan hiasan di atasnya.
  7. Angkat apabila masak.

Kuih Bakar Berlauk


BAHAN-BAHAN

1helai daun pandan

70g tepung gandum

santan secukupnya

1 ½ biji telur

garam

2camt rata rempah kari daging

sehiris halia

1ulas bawang merah

1ulas bawang putih

1 tangkai daun bawang-mayang halus

1 tangkai daun sup-mayang halus

1 biji cili merah-cincang

50g daging/ayam-dicincang

CARA

  1. Ramas telur dan daun pandan,masukkan santan dan garam dan masukkan adunan ke dalam tepung dan jadikan bancuhan batter.Rehatkan seketika.
  2. Kisarkan halia,bawang merah,bawang putih.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.Masukkan pes kari.
  4. Apabila rempah agak masak,masukkan daging cincang dan sesuaikan rasa.Kemudian angkat.
  5. Panaskan loyang yang telah dilenser. Masukkan batter ke dalam loyang, masukkan inti yang telah dimasak.
  6. Bakar dalam oven pada suhu 180 c @ di dalam acuan bingka yg berminyak.
  7. Angkat dan hiaskan dengan bahan hiasan dan bahan goreng.

Membuang Toksid



BAHAN-BAHAN:

1 biji epal

Daun saleri

CARA-CARA:

1. Kisarkan epal hijau dengan daun saleri.

2. Amalkan meminum jus ini setiap pagi sebelum memulakan sarapan.

NOTA:

Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau merupakan pembersih tubuh yang sangat baik. Juga sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman.

Merawat Masalah Pernafasan



Buah lemon mengandungi vitamin C dan jika diminum air rebusannya, boleh dijadikan sebagai rawatan masalah pernafasan dan sakit belakang.


Selain itu, ia juga dapat membunuh cacing di dalam perut dan usus serta dipercayai dapat mengubati demam panas.

Kepingan limau segar atau kering yang dicampur bersama air didih atau rebus, dapat mengubati masalah gastric yang kronik, batuk, tiada selera makan, muntah-muntah, bronchitis dan angin di dalam perut.

Mengubati cirit - birit

Ciku kaya dengan pelbagai khasiat semulajadi. Buahnya yang muda boleh digunakan untuk mengubati cirit-birit iaitu dengan mencampurkan bersama jambu muda dan kemudiannya direbus.

Getahnya pula, boleh diguna untuk mengurangkan sakit gigi, merawat kulit melecur dan bengkak.

Mengubati batuk

BAHAN-BAHAN:

6 helai daun peria

Sedikit kapur sirih

CARA-CARA:

1. Mula-mula, tumbuk daun peria sehingga lumat.

2. Kemudian, campurkan bahan tumbuk dengan sedikit kapur sirih.

3. Sapukan bahan tadi di bahagian dada.

3. Sebaiknya, lakukan sebelum masuk tidur dan anda dapat rasai kesannya pada keesokan hari.

Mengatasi Sembelit

Tahukah anda, buah epal dapat membantu melindungi jantung, mengelak sembelit, cirit-birit, melindungi sendi tulang dan memperbaiki kapasiti peparu?

Amalan memakan buah epal boleh mencuci toksin di dalam badan. Malah, dengan menghidu epal dapat menenangkan fikiran.

Epal elok dimakan tanpa kulit atau dimasak sedikit supaya tidak mengurangkan kandungan vitamin C dan serabut yang terdapat di dalamnya jika berhasrat untuk mendapatkan khasiat herba.

Bahulu Lebih Enak



BAHAN:

3 kuntum bunga lawang



CARA-CARA:

1. Mula-mula, pukul telur seperti biasa.

2. Kemudian, masukkan 3 kuntum bunga lawang ke dalam bekas telur yang dipukul tadi.

3. Setelah itu, anda bolehlah membancuh dan masak adunan seperti biasa.

4. Rasa bahulu akan lebih lazat dan tidak hanyir.

Laksa Lebih Putih


BAHAN:

Asam keping

Semangkuk air

CARA-CARA:

1. Mula-mula, rendam dahulu laksa bersama asam keping di dalam air.

2. Biarkan semalaman.

3. Keesokan harinya, bolehlah anda rebuskan laksa tersebut seperti biasa.

Ulam Kekal Ranggup

Ulam sering dijadikan sebagai menu sampingan yang boleh menaikkan selera makan. Namun, ulam akan menjadi layu sekiranya terdedah terlalu lama.

Oleh itu, bagi mengekalkan kesegaran dan kerangupannya, rendamkan ulam beberapa minit dalam air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka dan perahan limau nipis. Biar seketika barulah diangkat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails