Isnin, Ogos 30, 2010

Kuih Bakar Berlauk


BAHAN-BAHAN

1helai daun pandan

70g tepung gandum

santan secukupnya

1 ½ biji telur

garam

2camt rata rempah kari daging

sehiris halia

1ulas bawang merah

1ulas bawang putih

1 tangkai daun bawang-mayang halus

1 tangkai daun sup-mayang halus

1 biji cili merah-cincang

50g daging/ayam-dicincang

CARA

  1. Ramas telur dan daun pandan,masukkan santan dan garam dan masukkan adunan ke dalam tepung dan jadikan bancuhan batter.Rehatkan seketika.
  2. Kisarkan halia,bawang merah,bawang putih.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.Masukkan pes kari.
  4. Apabila rempah agak masak,masukkan daging cincang dan sesuaikan rasa.Kemudian angkat.
  5. Panaskan loyang yang telah dilenser. Masukkan batter ke dalam loyang, masukkan inti yang telah dimasak.
  6. Bakar dalam oven pada suhu 180 c @ di dalam acuan bingka yg berminyak.
  7. Angkat dan hiaskan dengan bahan hiasan dan bahan goreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails