Sabtu, Oktober 23, 2010

NIKMAT DUNIA TERLALU SINGKAT UMPAMA AIR YANG MENITIS DI HUJUNG JARI


Satu lagi sebaran perkongsian ilmu.....

Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wa sallam bersabda,

“Demi Allah, DUNIA ini dibanding AKHIRAT ibarat seseorang yang mencelupkan JARINYA ke LAUT; air yang TERSISA di JARINYA ketika diangkat itulah NILAI DUNIA ( akhirat = LAUT) ” (HR Muslim).

Bagaimana untuk memahami hadits di atas?

Kenikmatan di akhirat adalah kenikmatan di SURGA yang luasnya seluas LANGIT dan BUMI

Allah SWT berfirman : " Dan BERSEGERALAH bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada SURGA yang luasnya SELUAS LANGIT dan BUMI yang disediakan untuk orang-orang yang berTAKWA." (QS. Ali Imron : 133)

Adakah yang sesiapa di antara yang telah berjaya menembus batas LANGIT? Sampai sekarang tidak seorangpun yang mengetahui batas langit terluar. Sehingga diibaratkan LANGIT ini adalah LAUT, maka BUMI - bahagian kecil dari LANGIT- hanyalah umpama setitis air yang tersisa di jari bila dicelupkan ke LAUT.

Dan keniikmatan yang lebih indah dari syurga adalah 'merasakan' redha Allah dan kesempatan berjumpa dengan 'WAJAH'' Allah, Inilah puncak segala kenikmatan. Ketika itu kita akan benar-benar memahami hadits : " Allah itu INDAH dan suka dengan KEINDAHAN"

Kenikmatan di Syurga adalah kenikmatan yang tidak mampu dibayangkan manusia, di sana banyak keindahan yang tak pernah dilihat oleh mata, keindahan suara yang tak pernah didengar telinga, kenikmatan rasa yang tidak pernah dirasa oleh lidah, dan perasaan damai dan ketenangan yang sesungguhnya.

Oleh itu, janganlah Silau dengan kenikmatan Dunia ... Semua itu hanyalah ujian dari Allah, untuk melihat siapa-siapa yang menjadi hamba-Nya dan siapa-siapa yang menjadi HAMBA DUNIA dan hawa nafsu syaitan...

Yang menjadi HAMBA2 ALLAH ...mereka layak mendapatkan KENIKMATAN HIDUP yang SESUNGGUHNYA di SYURGA.

Yang menjadi HAMBA2 DUNIA dan hawa nafsu SYAITAN ....maka mereka layak bersama para SYAITAN di NERAKA yang MENYALA MEMBARA.

Semoga ALLAH Subhanahu Wa Ta'Aala, selalu membimbing kita dan melindungi kita dari pujuk rayu SYAITAN agar selamat dari SIKSA NERAKA dan semoga mampu menuju ke SYURGANYA yang tiada tara, tiada terbayang, tiada terbatas NIKMATnya.., amiin

Wallahu a'alam.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails