Khamis, Disember 23, 2010

MAJLIS MERAIKAN ANAK- ANAK YATIMKU SEMPENA HARI ASYURA (10 MUHARAM)

MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.


Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):


 1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
 2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
 3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
 4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
 5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
 6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
 7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
 8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
 9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
 10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
 11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
 12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.
 13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
 14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

* Berikutan dengan perkongsian ilmu di atas & atas niat untuk merebut peluang mencari keberkatan & keredhaan Allah SWT , maka aku & suami telah plan untuk meraikan anak-anak yatim kami dengan mengadakan jamuan makan malam secara kecil - kecilan sahaja..

Kalau lima tahun dulu anak-anak yatim kami ini berlima, tapi apabila usia semakin menjangkau kini mereka hanya tinggal bertiga sahaja. Mereka ialah Muhammad Syahmi, Muhammad Syakir & Siti Sarah.


Juadah makan-makan yang diadakan secara kecil-kecilan. Hubby aku belanja sate ayam & kambing. Memandangkan anak dara aku yang sorang tu dah lama sebut nak rasa sate kambing macamana. Tapi beli 10 batang jer. Dah kata nak rase jer kan....hihihi.
Donut & agar-agar cendol aku buat together dengan Syahmi, Syakir & Sarah sendiri. Nuget tempura & french fries tu Syakir yang goreng...
Alhamdulillah rezeki Allah, kami seronok & bersyukur sangat. Especially, akulah coz bila aku kenangkan hubby aku kini yg amat penyayang pd anak-anakku walaupun mereka bukan darah daging dia. Terima kasih suamiku...semoga Allah terus memberkati keluarga kami dengan limpahan rahmat-Nya...amin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails