BAHAN-BAHAN
1helai daun pandan
70g tepung gandum
santan secukupnya
1 ½ biji telur
garam
2camt rata rempah kari daging
sehiris halia
1ulas bawang merah
1ulas bawang putih
1 tangkai daun bawang-mayang halus
1 tangkai daun sup-mayang halus
1 biji cili merah-cincang
50g daging/ayam-dicincang
CARA
- Ramas telur dan daun pandan,masukkan santan dan garam dan masukkan adunan ke dalam tepung dan jadikan bancuhan batter.Rehatkan seketika.
- Kisarkan halia,bawang merah,bawang putih.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.Masukkan pes kari.
- Apabila rempah agak masak,masukkan daging cincang dan sesuaikan rasa.Kemudian angkat.
- Panaskan loyang yang telah dilenser. Masukkan batter ke dalam loyang, masukkan inti yang telah dimasak.
- Bakar dalam oven pada suhu 180 c @ di dalam acuan bingka yg berminyak.
- Angkat dan hiaskan dengan bahan hiasan dan bahan goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan