Isnin, Ogos 30, 2010

Kuih Cara Berlauk


BAHAN-BAHAN

100g tepug gandum

200ml susu/santan + pewarna kuning

1biji telur

garam

INTI:

50g udang hidup/daging cincang

1ulas bawang merah

½ ulas bawang putih

1camt rempah kari daging-jadikan pes

sehiris halia

1camb minyak

HIASAN:

½ cili masak-dadu halus

1helai daun bawang-mayang halus

CARA

  1. Sediakan batter dengan mengadun telur,santan./susu,pewarna kuning dan garam.
  2. Rehatkan sebentar.
  3. Panaskan minyak,tumis bawang merah+bawang putih serta masukkan rempah kari,kacau hingga garing.
  4. Masukkan daging,garam,gula,sesuaikan rasa.Masak hingga kering dan angkat.
  5. Panaskan acuan atas dapur,lenserkan lemak,masukkan batter dalam acuan.
  6. Masukkan inti dan hiasan di atasnya.
  7. Angkat apabila masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails