Semoga DANAU SAKINAH umpama tasik yang menenangkan mata , minda , jiwa dan hati yang menatapnya. Blog ini juga kujadikan medan perkongsian ilmu untuk subjek Sains Sekolah Rendah yang merupakan opsyenku. Semoga catatan BILA CIKGU SAINS BERBICARA @ DANAU SAKINAH ini menjadi ilmu dan ikhtibar serta ibadah untuk kita semua serta diberkati Allah SWT....amin.
Isnin, Ogos 30, 2010
Pulut Panggang
BAHAN-BAHAN
170 g beras pulut – rendam semalaman
½ biji kelapa parut ( diambil 2 camca besar untuk inti, bakinya ambil 135 ml santan)
½ camca teh garam
2 helai daun pandan
8 helai daun pisang ( bersaiz 15 cmX13 cm setiap satu)
16 batang lidi yang panjangnya 2.5cm setiap satu
Inti:
60 g udang hidup – cincang halus
10 g / 1 camca besar udang kering – tumbuk halus
2 camca besar kelapa parut putih
1 ulas bawang putih }
4 ulas bawang merah }
½ batang serai dihiris halus } kisar halus
½ camca teh rata jintan manis }
2 biji cili merah }
serbuk kunyit
2 camca teh gula pasir
1 camca besar minyak
garam secukup rasa
CARA
1. Panaskan pengukus
2. Alas loyang dengan daun pandan, masukkan pulut yang telah ditoskan. Masukkan santan dan garam.
3. Kukus pulut hingga masak dan lembut.
4. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dn goreng hingga agak kering.
5. Masukkan kelapa dan bahan perasa. Goreng lagi sehingga hampir kering. Sesuaikan rasa dan angkat.
6. Bahagikan pulut keapda 6 – 8 bahagian.
7. Letakkan satu bahagian pulut atas daun pisang, leperkan dan letakkan intinya secara memanjang. Gulungkan ketat dengan semat kedua-duanya dengan lidi.
8. Buat begitu hingga pulut habis.
9. Grilkan sehingga garing
10. Hidangkan selepas dikemaskan dengan menggunting daun dikedua-dua belah.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan