Isnin, Ogos 30, 2010

Kuih Ondeh - ondeh Keledek


BAHAN-BAHAN

1 buku keledek saiz sederhana – rebus sehingga empuk.

30 g tepung ubi

30 g tepung gandum

1 -2 camca besar air pandan pekat

¼ kepng gula melaka – dicincang

½ camca besar gulapasir

3 camca besar kelapa parut – dibuang kulit arinya

sedikit garam

8 helai daun pisang bersaiz 3 inci x 5 inci untuk dibuat kelongsong

CARA

  1. Sediakan keledek. Berus keledek, rebus dengan kulitnya sehingga masak.
  2. Cincangkan gula melaka dan campurkan rata-rata dengan gula pasir untuk dijadikan inti.
  3. Campur dan gaulkan sedikit garam dengan kelapa parut putih rata-rata.
  4. Buangkan kulit keledek da lecekkan keledek dalam mangkuk adunan.
  5. Campukan tepung dan air pandan pada keledek yang dilecek. Gaul rata supaya menjadi doh yang kental.
  6. Sediakan air untk merebus dalam periuk. Masak air anggaran ½ periuk.
  7. Gelekkan doh di atas papan canai hingga menjadi sosej panjang dengan diameter ½ inci dan kerat menjadi keratan kecil sama besar.
  8. Bentukkan tiap-tiap sekeping menjadi bulat kemudian ratakannya sedikit dan masukkan adunan gula melaka ke dalamnya, bungkus gula dan golekkannya supaya menjadi bulat semula. Buat seperti ini sehingga habis semua doh.
  9. Masukkan dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan air.
  10. Toskan dengan senduk berlubang dan golekkan ke dalam kelapa yang bergaram.
  11. Hidangkannya dalam kelongsong atau bakul daun pisang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails