Isnin, Ogos 30, 2010

Kuih Kasui



BAHAN-BAHAN

120 g tepung gandum

140 ml sirap ( daripada 150g gula melaka + 20 g gula pasir + 2 camca besar air dan 1 helai daun pandan )

140 ml air sejuk

140 ml air panas

¼ camca teh kapur sirih bancuh dengan 3 camca sedang air

4 camca besar kelapa parut putih gaul dengan sedikit garam halus

CARA

  1. Panaskan pengukus. Buat sirap dan tapis
  2. Bancung tepung dengan air sejuk, sirap dan kacau rata. Masukkan air panas dan air kapur. Jika bergentel tapiskan.
  3. Panaskan loyang dalam pengukus.
  4. Masukkan adunan dan kukus sehingga masak.
  5. Biar betul-betul sejuk barulah dipotong
  6. Tabur kelapa dan hidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails