BAHAN-BAHAN
125g tepung gandum
220ml air + 1cams jus daun pandan yg pekat
1 biji telur
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
1camb minyak utk menggoreng
INTI KELAPA:
¼ biji kelapa parut putih
½ keping gula melaka-dicincang
½camt tepung kanji+1camt air
secubit garam
1camb gula pasir
1helai daun pandan
CARA
- Cairkan gula melaka&gula pasir.Masukkan garam,kelapa dan daun pandan.
- Masak seketika,masukkan bancuhan tepung kanji dan masak lagi sehingga kering.
- Angkat dan sejukkan di dalam pinggan.
- Sediakan batter dengan mengadun telur,air,garam dan jus pandan.
- Rehatkan sebentar.
- Panaskan kuali leper atas dapur lenserkan minyak,masukkan ¾ batter ke dalam kuali leper.Angkat kuali dan pusingkan supaya batter sama rata.
- Biarkan masak sehingga lekang dan sedikit kekunigan di bahagian bawahnya.
- Angkat dan letakkan dadar di atas dulang.
- Letakkan inti di tengah dadar secara memanjang,lipat sedikit pada kedua belah tepinya dan gulung dengan kemas
- Hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan